Uwielbiam torty w rustykalnym stylu, koniecznie zdobione pięknymi kwiatami. Godzinami mogłabym oglądać inspiracje szczególnie wielopiętrowych tortów weselnych. Kiedy jakiś czas temu zobaczyłam taki „nagi tort” (naked cake) u Angie (o tutaj), pomyślałam, że byłby świetnym dodatkiem do urodzinowego prezentu dla Piotrka. Ostatecznie jednak dzień przed jego urodzinami czułam się na tyle fatalnie, że musiałam zrezygnować z jego przygotowania, ale wykonałam go od razu gdy tylko lepiej się poczułam. Mocno czekoladowe blaty przełożyłam kremem z dodatkiem twarogu sernikowego. Pamiętajcie tylko, by był to koniecznie twaróg dobrej jakości – wtedy krem wyjdzie zwarty. Do tego niezawodne maliny i gotowe! PS. Angie, dzięki za inspirację! 😉

Rustykalny tort czekoladowy z kremem twarożkowym i malinami
(naked cake)

Składniki:

ciasto czekoladowe wykonane z tego przepisu,
rozlane do dwóch tortownic o średnicy 18 cm

Krem twarożkowy:

400 g twarogu sernikowego (koniecznie gęstego, dobrej jakości)
300 g śmietanki 36 proc.
7 łyżek cukru pudru (lub mniej/więcej w zależności od smaku użytego twarogu)

Polewa czekoladowa:

100 g czekolady (gorzkiej albo mlecznej)
50 g masła

Oraz:

1 większy koszyczek malin
1/2 słoika dżemu malinowego
świeże kwiaty do ozdoby

Opcjonalnie:

mocna herbata albo woda z cytryną do nasączenia blatów

ecb2d-naked-cake-nagi-tort

Upieczone blaty w dwóch tortownicach o średnicy 18 cm (z tego przepisu) studzimy, a następnie przecinamy każdy na dwie równe części. Twaróg umieszczamy w misce i miksujemy aż będzie miał gładką, jednolitą konsystencję. W drugiej misce ubijamy śmietankę, dodajemy następnie do ubitej kremówki partiami zmiksowany wcześniej twaróg i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy stopniowo cukier puder (sprawdzamy smak i ewentualnie zmniejszamy albo zwiększamy ilość cukru pudru w zależności od smaku użytego twarogu i własnych preferencji).

Pierwszy blat umieszczamy na paterze (możemy nasączyć delikatnie zimną herbatą albo wodą z cytryną, ale nie jest to konieczne, bo ciasto czekoladowe jest wilgotne, jeśli zostało odpowiednio przygotowane), smarujemy warstwą dżemu malinowego, wykładamy następnie 1/3 część kremu, a na wierzchu rozrzucamy kilka sztuk malin (najlepiej pokrojonych na mniejsze kawałki). Przykrywamy kolejnymi blatami i postępujemy analogicznie. Na ostatni blat nie wykładamy już kremu, a przygotowujemy polewę. Boki tortu wyrównujemy, a następnie wkładamy tort do lodówki na czas przygotowania polewy. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło i roztapiamy nad kąpielą wodną. Wyciągamy tort z lodówki i polewamy czekoladą. Ozdabiamy malinami (możemy też to zrobić przed samym podaniem, ale wtedy maliny nie będą trzymać się polewy) i wkładamy do lodówki do schłodzenia (najlepiej na kilka godzin). Przed podaniem dekorujemy świeżymi kwiatami. Smacznego!

26434-naked-cake

18 komentarzy

Odpowiedz