Tartę z tego przepisu piekłam ostatnio już trzy razy (zawsze z innymi owocami i nigdy nie zawiodłam się na smaku). Jest pyszna, szybka i wykonujemy ją z powszechnych składników, które zawsze znajdą się w lodówce. Przepis znalazłam w książce „Alfabet ciast” (pięknie ilustrowana, recenzję umieszczę niebawem na blogu), choć trochę go zmodyfikowałam. Postawiłam na sezonowe owoce – tym razem maliny, które już zaczynają pojawiać się na ryneczkach. Możecie jednak do tarty dodać też np. borówki albo brzoskwinie – zapewniam, że zawsze będzie pysznie 🙂

Tarta z pieczonym jogurtem naturalnym i malinami 

Składniki(forma ok. 28 cm):

Kruche ciasto:
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
szczypta soli
1 jajko

Nadzienie:
300 g jogurtu naturalnego
100 g cukru
50 g mąki
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Oraz:
garść malin
(lub innych sezonowych owoców, np. jeżyn, borówek, brzoskwiń)
garść płatków migdałowych (opcjonalnie)

47b0a-tarta-z-malinami

Suche składniki na kruche ciasto (tj. mąkę, cukier puder i sól) umieszczamy w misce i łączymy. Dodajemy masło i siekamy nożem. Wlewamy jajko i całość sprawnie zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkowujemy, przenosimy na formę do tarty i odcinamy wałkiem niepotrzebne brzegi. Nakłuwamy ciasto na dnie widelcem i wkładamy ponownie do schłodzenia do lodówki (na ok. 30 minut). Po tym czasie na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy np. ryż albo fasolę (nie wiesz jak zrobić idealne kruche ciasto? Zerknij na moje 12 porad). Wkładamy ciasto do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut (aż ciasto lekko się zarumieni). Wyciągamy ciasto i przygotowujemy nadzienie.

Jogurt naturalny miksujemy do połączenia z cukrem, mąką, ekstraktem i jajkami. Wylewamy masę na podpieczony spód, a wierzch dekorujemy owocami. Opcjonalnie całość można posypać jeszcze płatkami migdałowymi. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i wkładamy ciasto na ok. 30-35 minut. Gotowe!

79b7b-tarta-z-malinami-i-jogurtem-naturalnym

12 komentarzy

Odpowiedz