df349-babka-jogurtowo-cytrynowa

 

Gdy pierwszy raz przeglądałam książkę Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” (kilka słów o samej książce napiszę niebawem), od razu w oko wpadło mi zdjęcie jogurtowej babki (w końcu Wielkanoc tuż, tuż!). Przepis Donny jest błyskawiczny, a sama babka wychodzi bardzo puszysta, nie jest sucha, a cytrynowy lukier dodaje jej charakteru. Od razu po upieczeniu zjadłam 3 kawałki (ciii!). Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie zmodyfikowała nieco przepisu – zmniejszyłam przede wszystkim mocno ilość cukru z 385 g (!) na 160 i jest idealna, dodałam też mniej proszku do pieczenia. Polecam zabieganym na święta.

Prosta babka jogurtowa z cytrynowym lukrem

Forma z kominem o średnicy ok. 22 cm.
Składniki (w temp. pokojowej):

2 jajka
180 ml oleju
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
280 g gęstego jogurtu naturalnego
160 g cukru
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:
4 łyżki soku z cytryny
1 białko
ok. 150 g cukru pudru

31f26-babka-na-wielkanoc

Jajka mieszamy rózgą kuchenną z olejem, skórką i sokiem z cytryny, jogurtem oraz cukrem. Dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy całość. Przekładamy do formy z kominem, natłuszczonej i posypanej delikatnie mąką. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy kilka minut, a następnie przechylamy formę i wyciągamy delikatnie babkę. W misce umieszczamy białko, sok z cytryny i dosypujemy stopniowo cukier puder. Ucieramy aż utrzymamy gładki lukier. W razie potrzeby dosypujemy więcej cukru pudru lub dolewamy trochę soku z cytryny. Polewamy lukrem babkę. Smacznego!

źródło: Donna Hay, „Szybko, świeżo, prosto” (z moimi zmianami)

aaf5a-babka-z-cytrynowym-lukrem

 

13 komentarzy

Odpowiedz