Gdy dostałam kilka dni temu komentarz, w którym czytelniczka prosiła o polecenie jakiegoś dobrego ekstraktu z wanilii, zorientowałam się, że na blogu nie umieściłam jeszcze tak podstawowego przepisu. Warto przygotować ekstrakt waniliowy samodzielnie w domu (jeśli tylko kupimy laski wanilii w dobrej cenie np. ok. 2 zł za sztukę, domowy ekstrakt wyjdzie znacznie tańszy niż ten ze sklepu). Do jego wykonania potrzebujemy jedynie dwóch składników – kilku lasek wanilii i trochę wódki. Ekstrakt nabiera aromatu po kilku tygodniach, więc warto go zrobić już teraz – na Wielkanoc będzie jak znalazł! 🙂

Domowy ekstrakt waniliowy

Składniki:

3-4 laski wanilii
ok. 200 ml wódki

Oraz:

mała butelka z zamknięciem
(można wykorzystać też tą po alkoholu,
jeśli kupiliśmy wódkę o pojemności 200 ml)

Laski wanilii przekroić wzdłuż i włożyć do butelki. Zalać wódką tak, by były w całości pokryte (można ewentualnie przekroić je jeszcze na pół). Zamknąć szczelnie butelkę i odłożyć do kuchennej szafki. Wraz z czasem ekstrakt będzie nabierał aromatu i ciemnego koloru. Raz na jakiś czas należy potrząsnąć butelką.

Ekstrakt jest gotowy do użycia po ok. 4 tygodniach. Po częściowym zużyciu ekstraktu warto uzupełnić poziom wódki. Jeśli zostanie nam jakaś laska wanilii bez nasionek (np. po jakimś wypieku), nie należy jej wyrzucać, a włożyć do butelki. Gotowe!

 

ekstakt-waniliowy-1080

11 komentarzy

Odpowiedz