1b51a-krem-jaglany

 

Jeśli miałabym wybrać najbardziej fotogeniczny owoc, to bez wątpienia w czołówce znalazłby się u mnie granat. Kojarzy mi się z holenderskim malarstwem XVII w. i naprawdę mogłabym godzinami go fotografować. W dzisiejszym przepisie granat pełni rolę dodatku do czekoladowego budyniu na bazie kaszy jaglanej. Gęstość budyniu możemy regulować dodając mniej lub więcej mleka. Deser smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i zimno. Nie ma w nim cukru (całość słodzimy miodem), jest więc zdrowiej, ale wciąż smacznie i oczywiście czekoladowo :)

44a29-krem-jaglany-czekoladowy

Składniki
(wychodzi ok. 6 porcji lub 3 większe pucharki jak na zdjęciu):

200 g kaszy jaglanej
750 ml mleka lub wody + 200 ml mleka
1 laska wanilii
3 łyżki miodu
150 g deserowej czekolady
(jeśli lubimy możemy zastąpić gorzką i dodać więcej miodu)
1 granat

ec6a8-czekoladowy-krem-jaglany

Kaszę płuczemy na sitku w zimnej, a potem wrzącej wodzie, pozbywając się w ten sposób goryczy. Wsypujemy do garnuszka i zalewy 750 ml mleka lub wody, dodajemy też ziarenka wanilii. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu aż kasza będzie miękka (ok. 15-20 minut). Po tym czasie zalewamy miękką kaszę 200 ml zimnego mleka. Do wciąż ciepłej kaszy dodajemy pokruszoną na drobne kawałki czekoladę i miód – mieszamy aż całość się rozpuści. Masę następnie miksujemy blenderem na w miarę gładki krem i przekładamy do pucharków. Przed podaniem posypujemy ziarenkami granatu. Można podawać też na ciepło, ale moim zdaniem najlepiej smakuje po schłodzeniu. Smacznego!

7189f-budyn-czekoladowy-jaglany

24 komentarzy

Odpowiedz