Obłędnie pyszny tort bezowy z frużeliną wiśniową, gorzką czekoladą oraz kremem na bazie słodkiej śmietanki i mascarpone poleca się na sylwestrową noc! Przygotowanie tortu warto podzielić na etapy, zostawiając na ostatni dzień jedynie wykonanie kremu i złożenie poszczególnych elementów w całość. Bezowe blaty można upiec dzień przez imprezą i na noc zostawić w piekarniku. Frużelinę z mrożonych wiśni też warto przygotować szybciej i przechowywać w lodówce. No chyba że mamy szczęście i słoiczek domowej frużeliny znajdziemy po prostu w naszej spiżarni 😉

 

Tort bezowy z wiśniami i czekoladą

Składniki na 2 bezowe blaty:

5 białek (ok. 180 g)
220 g cukru
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu (lub soku z cytryny)

Krem:

300 g śmietanki 30 proc. (lub 36 proc.)
125 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru

Frużelina wiśniowa:

450 g mrożonych wiśni (w sezonie świeżych)
3 łyżki cukru (lub więcej wg upodobań)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Oraz:

50 g gorzkiej czekolady (posiekanej)

486a2-bezowy-tort-z-wisniami

Na dwie blaszki wykładamy papier do pieczenia i rysujemy na każdej okrąg o średnicy ok. 18-20 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy. Dodajemy następnie stopniowo (łyżka po łyżce) cukier, ciągle miksując. Miksujemy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści, a ubita masa będzie lśniąca i gęsta. Na koniec dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną – miksujemy do połączenia. Ubite białka dzielimy na dwie równe części i wykładamy na wcześniej przygotowane okręgi. Kształtujemy delikatnie łyżką i od razu wkładamy dwie blaszki do piekarnika. W tym samym momencie zmieniamy temp. na 120 stopni. Pieczemy bezowe blaty przez ok. 1,5 h. Po tym czasie uchylamy delikatnie piekarnik i zostawiamy do całkowitego wystudzenia (można zostawić też na noc w piekarniku).

Mrożone wiśnie umieszczamy w garnuszku i rozmrażamy na małym ogniu przez kilka minut (mieszając co jakiś czas). Gdy wiśnie będą już rozmrożone, dodajemy cukier i sok z cytryny – mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania. Odlewamy z garnuszka do miseczki ok. 6 łyżek soku. Rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną i wlewamy stopniowo do garnuszka. Mieszamy całość, doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do ostygnięcia. Frużelinę można przygotować dzień wcześniej i trzymać pod przykryciem w lodówce.

7ac5a-bezowy-tort

Śmietankę i mascarpone umieszczamy w jednej misce i miksujemy do momentu aż otrzymamy gęsty krem. Na koniec dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia. Pierwszy blat bezowy układamy na paterze. Pokrywamy połową kremu, wykładamy część wiśni (nie za dużo, więcej wiśni lepiej dać na samą górę) i trochę posiekanej czekolady. Układamy drugi blat, wykładamy następnie resztę kremu, wiśnie i pozostałą czekoladę. Gotowe! Pamiętajcie, że tort bezowy należy „składać” tuż przed podaniem.

156f2-tort-bezowy

12 komentarzy

Odpowiedz