fe97b-ciasteczkowy-krem-speculoos

 

Planowałam upiec na święta domowe ciasteczka Speculoss, bo jestem ich wielką miłośniczką, ale czasu już coraz mniej (a tyle pomysłów do zrealizowania!) i chyba odłożę ich przygotowanie na kolejny rok. Skusiłam się za to na wykonanie korzennego kremu z gotowych już ciasteczek. Krem cudownie pachnie, jest w sam raz słodki i idealnie nadaje się do smarowania naleśników, placuszków, pieczywa czy dodawania do przeróżnych wypieków. W sklepach można kupić też wersję „crunchy” z kawałkami ciasteczek. Ja wolę jednak by był kremowy, gładki. Taki słoik to kolejna moja propozycja na jadalny, świąteczny prezent. W grudniu, gdy mamy szczególną ochotę na korzenne przysmaki, z powodzeniem może zastępować nam Nutellę czy masło orzechowe.

 

Krem korzenny z ciastek Speculoos

Składniki (na 1 słoik):

150 g ciastek Speculoos
90 g białej czekolady
60 g miodu
2 łyżki brązowego cukru
20 g masła
120 ml mleka

Ciasteczka wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni, na 10 minut. Następnie miksujemy ciasteczka na piasek. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do zmiksowanych ciasteczek. W garnuszku umieszczamy miód, mleko, cukier i masło. Podgrzewamy do roztopienia. Zalewamy ciepłą masą ciasteczka, wymieszane wcześniej z czekoladą. Mieszamy (czekolada powinna się roztopić). Przelewamy do słoiczka i odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Smacznego!

df220-krem-speculoos

fc502-krem-korzenny-z-ciastek

11 komentarzy

Odpowiedz