41f39-miodownik-stefanka-na-swieta-przepis

 

Miodownik to klasyczne, popularne ciasto, które często gości na naszych świątecznych stołach. Jest dość czasochłonne, bo każdy blat należy piec osobno, ale warto się skusić i przygotować je na specjalną okazję. Ja całe szczęście miałam dwie takie same tortownice i poszło stosunkowo szybko 🙂 Ciasto jest wysokie, ładnie się prezentuje, nie jest przeraźliwie słodkie (w sam raz) i dobrze się kroi. Najlepsze jest po dwóch, trzech dniach, więc warto zaplanować jego przygotowanie szybciej.

 

Miodownik z kremem z kaszy manny (Stefanka)

Składniki (tortownica 22 cm):

500 g mąki
150 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy korzennej (opcjonalnie)
1 łyżeczka sody oczyszczonej (z małą „górką”)
2 duże jajka (lub 3 mniejsze)
100 g miodu
200 g masła

Na krem:

750 ml mleka
100 g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
8 łyżek kaszy manny
200 g miękkiego masła

Na polewę:

100 g czekolady (gorzkiej lub deserowej)
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany 30 proc.

Oraz:

50 g płatków migdałowych

Opcjonalnie:

powidła śliwkowe

ed98d-stefanka

Do mąki dodajemy sól, sodę oczyszczoną, cukier puder i przyprawę korzenną (jeśli używamy) – mieszamy. Dodajemy posiekane masło, płynny miód i jajka – całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 5 równych części. Każdą zawijamy w folię i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy jeden kawałek ciasta i rozwałkowujemy na wielkość tortownicy. Przekładamy do tortownicy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na ok. 10-12 minut. Odstawiamy, a po kilku minutach wyciągamy z tortownicy i studzimy na kratce. Analogicznie postępujemy z kolejnymi blatami. Najszybciej jest, gdy mamy np. dwie takiej samej wielkości tortownice i pieczemy w tym samym momencie dwa blaty.

500 ml mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i ziarenka wanilii. Wstawiamy na gaz i podgrzewamy. Do 250 ml mleka dodajemy kaszę i mieszamy. Gdy mleko w garnuszku zacznie się gotować, wlewamy stopniowo mleko wymieszane z kaszą (ciągle mieszając). Podgrzewamy przez kilka minut (dalej mieszając) aż masa będzie gęsta (niczym budyń). Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy, dodajemy następnie stopniowo masę z kaszy. Miksujemy do połączenia.

Pierwszy miodowy blat układamy na paterze (albo w tortownicy). Jeśli chcemy, możemy w tym momencie na blat ciasta wyłożyć warstwę powideł śliwkowych. Wykładamy następnie część kremu (warto podzielić krem na 4 równe części), potem kolejny miodowy blat itd. do wykorzystania składników. Miodownik zawijamy w folię bądź wkładamy do pojemnika na ciasto i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia należy przygotować polewę. Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w jednej misce i całość roztapiamy nad kąpielą wodną. Polewamy ciasto i posypujemy migdałami. Miodownik najlepiej smakuje po 2-3 dniach od pieczenia, więc warto przygotować go szybciej. Smacznego! 🙂

b56ad-stefanka-przepis

21 komentarzy

Odpowiedz