9416c-makaroniki-czekoladowe

 

Pierwszy raz makaroników spróbowałam w jednym z gdańskich lokali. Byłam mocno zawiedziona, bo smakowały naprawdę średnio. Długo zabierałam się do tego, by przygotować je samodzielnie w domu (tyle się naczytałam, jakie są kapryśne). W końcu podjęłam wyzwanie i jak na debiut jestem zadowolona. Co najważniejsze – makaroniki smakowały wspaniale! Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, do tego jeszcze krem na bazie Nutelli. Bajka! :)

 

Czekoladowe makaroniki z kremem z Nutelli

Składniki:

100 g białek
100 g mąki migdałowej
20 g kakao
160 g cukru pudru
50 g drobnego cukru
szczypta soli

Na krem:

150 g Nutelli
30 g miękkiego masła

 

Białka zostawiamy w miseczce na ok. 24 godziny w temp. pokojowej. Następnego dnia łączymy przesiane (najlepiej dwukrotnie) i dokładnie odmierzone składniki – mąkę migdałową, kakao i cukier puder. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będą już sztywne, dodajemy partiami drobny cukier. Ubijamy do momentu aż piana będzie lśniąca. Następnie wsypujemy partiami przesiane i połączone wcześniej suche składniki – mieszamy całość delikatnie łyżką. Gładką masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okręgi o średnicy ok. 3 cm, zostawiając między nimi odpowiednie odstępy. Masę wyciskamy na przygotowane kontury. Blaszkę odstawiamy na co najmniej 60 minut, by makaroniki się wysuszyły (przy dotykaniu nie powinny się lepić).

Wstawiamy po tym czasie blaszkę do piekarnika, nagrzanego do 140 stopni i pieczemy makaroniki przez ok. 17-20 minut (musicie dobrze „wyczuć” swój piekarnik). Czas przygotować krem – masło ucieramy, dodajemy następnie Nutellę i miksujemy do połączenia. Przekładamy kremem makaroniki. Smacznego! :)

9d3fa-makaroniki-z-nutella-przepis2

25 komentarzy

Odpowiedz