Rustykalna tarta z jabłkami (galette)

Rustykalna tarta z jabłkami (galette)

Paulina

65bbf-rustykalna-tarta-z-jablkami

 

Skoro poprzedni post był o tym, jak przygotować idealne kruche ciasto, wypadałoby, żeby kolejny przepis był z jego użyciem :) Tym razem skusiłam się na przygotowanie galette w jesiennym klimacie. Są więc jabłka, cynamon i dżem morelowy. Piotrek nazwał tę tartę „niepozorną”, bo nie spodziewał się, że będzie aż taka dobra 😉 Polecam, tym bardziej, że wykonuje się ją błyskawicznie.

 

Składniki:

150 g masła
250 g mąki
szczypta soli
70 g cukru pudru
1 duże żółtko
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)

4 łyżki dżemu morelowego
3 jabłka
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Oraz:

1 łyżka brązowego cukru (do posypania brzegów tarty)
1 łyżeczka cukru perlistego (do posypania jabłek)

2c91d-rustykalna-tarta-jablkowa

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło – całość siekamy nożem. Dodajemy żółtko, ponownie siekamy, a następnie sprawnie zagniatamy. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na minimum 45 minut.

Jabłka obieramy, przecinamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w plasterki. Posypujemy cynamonem, brązowym cukrem i polewamy sokiem z cytryny – mieszamy delikatnie. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia tak, by utworzył nam się duży okrąg (by brzegi były równe, możemy je dociąć nożem do krojenia pizzy :)). Na środek ciasta wykładamy dżem morelowy, zostawiając przy brzegu ok. 3-4 cm.

cf025-galette

Układamy następnie warstwę jabłek (tak jak na zdjęciach). Pozostawione brzegi zawijamy do środka, delikatnie dociskając. Posypujemy je łyżką brązowego cukru. Jabłka z kolei posypujemy cukrem perlistym. Tartę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 40 minut. Można podawać z ubitą śmietanką albo lodami. Smacznego! :)

6c7a4-tarta-z-jablkami

12 komentarzy

Odpowiedz