7d645-bezglutenowa-szarlotka

 

Kilka dni temu na blogu pojawił się już jeden przepis na szarlotkę. Ta jest zupełnie inna, bo bezglutenowa, co jednak zupełnie nie ujmuje jej smaku! Ciasto na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej wyszło naprawdę świetne. Jest niezwykle kruche, ma piękny, żółty kolor i dobrze się z nim „współpracuje”. Spróbujcie! 🙂

Składniki na ciasto (forma ok. 22 cm):

200 g mąki kukurydzianej
60 g mąki ziemniaczanej
70 cukru pudru
200 g masła
3 łyżki wody (lub więcej jeśli byłaby taka potrzeba)

Na masę jabłkową:

1 kg jabłek
3 łyżki miodu
3/4 łyżeczki cynamonu
sok z 1/2 małej cytryny

Oraz:

2 łyżki zmielonych migdałów

 

Mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną i cukier puder łączymy. Dodajemy zimne masło i całość siekamy nożem. Tworzymy potem palcami kruszonkę, następnie dodajemy wodę i sprawnie zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie równe części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Do obranych i posiekanych w kosteczkę jabłek dodajemy miód, cynamon i sok z cytryny. Podgrzewamy przez kilka minut aż jabłka będą miękkie. Odstawiamy do ostygnięcia.

Pierwszą partię ciasta wyciągamy z lodówki i umieszczamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (ten zabieg ułatwi wałkowanie) i wałkujemy. Przekładamy na formę, pozbywając się niepotrzebnych brzegów wałkiem. Wkładamy ponownie do schłodzenia do lodówki na ok. 45 minut (można włożyć też na ok. 15 minut do zamrażarki). W tym czasie wyciągamy drugą część ciasta z lodówki – wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, a następnie nożem wykrawamy paski.

Na przygotowany wcześniej i schłodzony spód wysypujemy zmielone migdały, a potem wykładamy jabłka*. Wierzch zdobimy przygotowanymi paskami z ciasta (należy je delikatnie przenosić np. na długim nożu). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut. Po schłodzeniu całość posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! 🙂

* Jeśli wasze jabłka są bardzo soczyste, można też kruchy spód wcześniej zapiec (wystarczy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni).

 

36fa9-szarlotka-bezglutenowa-bez-jajek

24 komentarze

Odpowiedz