b1380-tarta-z-owocami

 

To już trzeci przepis na tartę z owocami w przeciągu ostatnich kilkunastu dni 😉 Co ciekawe kiedyś nie znosiłam ich piec. Naprawdę. Głównie dlatego, że kruche ciasto nie chciało ze mną współpracować tak, jakby mi się to marzyło. Dziś jestem już zadowolona z efektów i tarty piekę z przyjemnością. Ta z dzisiejszego wpisu jest jednym z ulubionych ciast w mojej rodzinie. Właściwie nie wiem czemu dopiero teraz wzięłam się za spisanie tego przepisu :) Wychodzi zawsze. Z każdymi owocami. Piekę ją ja, moje siostry – upieczcie i Wy! :)

 

4bdfb-tarta-z-owocami-malinami-borowkami

 

Składniki na kruche ciasto (forma ok. 28 cm):

150 g masła
250 g mąki
szczypta soli
70 g cukru pudru
1 duże żółtko
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)

Na śmietanową masę:
250 g śmietany 18 proc.
3 jajka
70 g cukru pudru
1 łyżka mąki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

oraz:

sezonowe owoce (u mnie maliny, borówki, jeżyny i nektarynki)
80 g płatków migdałowych

af3c8-tarta-z-owocami-lata

Mąkę na kruche ciasto przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i całość siekamy nożem. Dodajemy żółtko i wszystko sprawnie zagniatamy (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody). Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na ok. 45 minut do lodówki. Po upłynięciu tego czasu rozwałkowujemy ciasto na stolnicy, a następnie przenosimy na formę, odcinając niepotrzebne brzegi wałkiem. Nakłuwamy ciasto miejscami widelcem. Wkładamy formę do lodówki do ponownego schłodzenia na ok. 45 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy ciasto na ok. 15 minut (czyli wstępnie podpiekamy przed wylaniem masy). W tym czasie do miski wlewamy jajka, dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii – miksujemy. Następnie dodajemy partiami śmietanę, a potem mąkę – miksujemy do połączenia. Wyciągamy wstępnie podpieczone ciasto z piekarnika. Zmniejszamy temp. do 200 stopni. Nie zwlekając na ciasto wylewamy śmietanową masę, a następnie układamy owoce. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 25 minut (wyciągamy w momencie gdy masa śmietanowa będzie już ścięta). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)

c897d-tarta-krucha-z-owocami

16 komentarzy

Odpowiedz