8ea7f-bezglutenowe-ciasto-marchewkwoe

 

By odpocząć choć przez chwilę od wypieków z sezonowymi owocami, dziś publikuję przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe z dodatkiem mąki gryczanej. Gdyby nie krem, można byłoby uznać je za całkiem zdrowe 🙂 Ciasto wyszło bardzo puszyste i lekkie. Mama nawet nie wyczuła mąki gryczanej i już „zamówiła” u mnie kolejną blachę. A Wy stosujecie tę mąkę w swojej kuchni?

 

Składniki (forma ok. 28 cm x 18 cm):

250 g mąki gryczanej
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
3/4 szklanki oleju
200 g startej drobno marchewki
60 g orzechów włoskich

oraz:

150 g kremowego serka np. mascarpone
50 g śmietanki 30 proc.
1 łyżeczka cukru pudru
garść posiekanych orzechów włoskich do ozdoby

Olej i jajka łączymy rózgą kuchenną. Dodajemy startą marchewkę – mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę. Zawartości obu misek łączymy rózgą kuchenną. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy włoskie. Przelewamy masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Serek i śmietankę miksujemy w jednej misce do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder. Miksujemy do połączenia. Przekładamy krem na wierzch ciasta. Wyrównujemy, a potem posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! 🙂

3e996-marchewkowe-ciasto-bez-glutenu

21 komentarzy

Odpowiedz