93c97-crumble-owsiane

 

Dużo działo się u mnie w czasie ostatnich dni – kończyliśmy remontować pokój w naszym mieszkaniu w Gdańsku, a potem było „wielkie pakowanie” i powrót na jakieś trzy miesiące do rodzinnego domu na wakacje. Musiałam przetransportować moje ulubione talerzyki, patery i inne akcesoria, by móc publikować dla Was stąd przepisy. Karton ze szkłem był chyba większy niż moja torba z ciuchami… 🙂 Dziś przedstawiam Wam prosty przepis na mój ulubiony, błyskawiczny deser. Przygotowywałam już klasyczną kruszonkę z jabłkami i gruszkami oraz migdałowe crumble. Tym razem postawiłam na kruszonkę owsianą. Nadal jestem monotematyczna i do przygotowania deseru wykorzystałam truskawki i rabarbar. W związku z tym, że puszczają bardzo dużo soku, ja przed włożeniem do piekarnika zasypuję całość cukrem i po kilku minutach odsączam nadmiar soku na sitku, by nie mieć owocowej zupy 🙂

cc2de-crumble-owoce-pod-kruszonka

Składniki (na 4 porcje):

250 g rabarbaru
150 g truskawek
2 łyżki brązowego cukru (lub ksylitolu)

Na owsianą kruszonkę:

80 g płatków owsianych
30 g brązowego cukru (lub ksylitolu)
2 łyżki mąki (może być bezglutenowa)
70 g masła (można zastąpić olejem kokosowym)

 

Rabarbar kroimy na małe kawałki, truskawki zaś przekrawamy na pół. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by owoce puściły trochę soku. Do płatków owsianych, mąki i cukru dodajemy drobno posiekane masło. Całość rozcieramy palcami, tworząc kruszonkę. Owoce odsączamy na sitku, a następnie przekładamy do foremek do zapiekania. Na wierzch kładziemy kruszonkę, delikatnie dociskając. Wkładamy kokilki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut. Podajemy najlepiej jeszcze ciepłe (np. z ulubionymi lodami). Smacznego! 🙂

3793c-owsiane-crumble-z-truskawkami-i-rabarbarem

11 komentarzy

Odpowiedz