Lemoniada truskawkowa

6eff0-lemoniada-truskawkowa

 

W końcu wróciła do nas piękna pogoda! Uwielbiam ten czas, gdy późnym wieczorem jest naprawdę ciepło, a gdańska starówka tętni życiem. Wczoraj z Piotrkiem wybraliśmy się właśnie na taki wieczorny spacer przy okazji wizyty w kinie. Dawno nie byłam na takim filmie, gdy cała sala co chwilę zanosiła się płaczem i to bez względu na płeć 😉 Jeśli lubicie filmy w tym stylu, polecam „Gwiazd naszych wina”. Wracając jednak do dzisiejszego przepisu, przez wysoką temparaturę i moje ostatnie lenistwo (cudowne uczucie, gdy sesję kończy się na początku czerwca), nie mam ochoty, by uruchamiać piekarnik, więc skusiłam się jakiś czas temu na przygotowanie domowej, orzeźwiającej lemoniady. Żałuję tylko, że jedyny ślad, który po niej pozostał, to te zdjęcia :)

Składniki:

500 g truskawek
6 łyżek cukru* + 3/4 szklanki wody
sok z jednej dużej cytryny
1 litr wody (można użyć gazowanej)

Do podania:
plasterki cytryny, mięta, kawałki truskawek

* opcjonalnie zamiast cukru można użyć np. miodu

 

9198e-truskawki

 

Cukier i 3/4 szklanki wody umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści. Odstawiamy. Truskawki miksujemy na gładki mus. Do 1 litra wody dodajemy zmiksowane truskawki, sok z cytryny i przygotowany wcześniej syrop cukrowy. Wszystko mieszamy, a następnie przelewamy przez sitko, by pozbyć się pestek. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy najlepiej z plasterkami cytryny, kawałkami truskawek i listkami mięty. Gotowe! :)

39a85-lemoniada-truskawkowa-5

18 komentarzy

Odpowiedz