bbfb2-sernik-na-zimno-1

 

Uwielbiam ten czas, gdy na staraganach pojawiają się długo wyczekiwane truskawki. Przygotowywanie wypieków z ich wykorzystaniem sprawia mi wiele przyjemności :) Dziś przedstawiam Wam klasyczny sernik na zimno z ukrytymi w środku całymi truskawkami i delikatnym musem truskawkowym na wierzchu. Świetnie sprawdzi się podczas upalnych dni, gdy nie mamy ochoty uruchamiać piekarnika.

5dc46-torcik-z-truskawkami

Składniki na spód: (tortownica 22 cm):

120 g herbatników
60 g masła

Sernikowa masa:

400 g serka homogenizowanego
150 g gęstego jogurtu naturalnego
200 g śmietanki 30 lub 36 proc.
4-5 łyżek cukru pudru
3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody

Mus truskawkowy:

250 g truskawek
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka truskawkowa

Oraz:

ok. 30 truskawek do środka sernika i 7 do ozdoby

9d3aa-sernik-na-zimno-z-truskawkami

Herbatniki kruszymy w melakserze. Przesypujemy do miski. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do częściowego ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy partiami serek homogenizowany i jogurt naturalny, a na koniec cukier puder. Do wciąż ciepłej żelatyny dodajemy łyżkę sernikowej masy – mieszamy energicznie. Dodajemy jeszcze jedną łyżkę, a następnie dodajemy powoli zahartowaną żelatynę do masy. Wyciągamy tortownicę z lodówki. Na spód z ciasteczek układamy ok. 30 truskawek (patrz zdjęcie wyżej). Zalewamy następnie delikatnie masą serową. Wkładamy do lodówki do stężenia.

Truskawkową galaretkę przygotowujemy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki na mus miksujemy w melakserze z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Dodajemy do ostudzonej galaretki i mieszamy. Wylewamy na stężałą już masę serową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem sernik ozdabiamy połówkami truskawek. Smacznego! :)

3c714-sernik-z-truskawkami

37 komentarzy

Odpowiedz