78d52-ciasto-ze-szpinakiem-lesny-mech

 

Koleżanka przyniosła do pracy takie pyszne ciasto! Ze szpinakiem! Mam przepis i muszę zrobić! – mówiła mi ostatnio przez telefon mama. Kilka dni później przyjechałam do Koszalina i faktycznie ciasto już chłodziło się w lodówce. Zabrałam przepis mamie i zrobiłam to ciasto jeszcze raz w Gdańsku, zmieniając trochę, by było „po mojemu”. W smaku i konsystencji przypomina babkę. W cieście mojej mamy szpinak nie był wyczuwalny w ogóle. W moim odrobinę (choć Piotrek uważa, że też wcale), więc dużo zależy od użytego szpinaku. Do ciasta nie dodajemy ani kropli barwnika, a kolor wychodzi bajeczny! Warto spróbować i zaskoczyć znajomych.

4274c-ciasto-ze-szpinakiem-i-suszona-zurawina

Składniki (tortownica 22 cm):

1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
3 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
(szpinak rozmrażamy, a następnie kładziemy na sitko, by pozbyć się wody)

Krem:

200 g śmietanki 36 proc.
2 łyżki mascarpone
1 łyżka cukru pudru
skórka z jednej cytryny

Oraz:

garść suszonej żurawiny

Opcjonalnie:

Odrobina wody z sokiem z cytryny (do nasączenia)

cfea8-ciasto-ze-szpinakiem

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia – mieszamy. Jajka miksujemy z cukrem. Następnie stopniowo wlewamy olej. Dodajemy potem partiami mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem. Na koniec dorzucamy stopniowo szpinak i miksujemy do połączenia. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 55-60 minut (do suchego patyczka). Gdyby ciasto zbyt rumieniło się na wierzchu, warto przykryć folią aluminiową. Odstawiamy do ostygnięcia.

Wierzch ciasta obcinamy nożem (mi ciasto urosło z delikatną górka, którą obcięłam). Tworzymy okruszki, które posłużą nam do ozdoby. Ciasto możemy opcjonalnie delikatnie nawilżyć wodą z dodatkiem odrobiny soku z cytryny. Śmietankę i mascarpone umieszczamy w jednej misce – miksujemy do utworzenia sztywnego kremu. Pod koniec dorzucamy cukier puder i skórkę z cytryny. Wykładamy krem na ciasto. Na wierzch dodajemy okruszki – dociskamy lekko (okruszki powinny dobrze przykleić się do kremu, by później nie kruszyły się podczas krojenia). Ozdabiamy suszoną żurawiną i wkładamy do lodówki, by krem stężał. Smacznego! 🙂

6f7b0-ciasto-ze-szpinakiem-1

55 komentarzy

Odpowiedz