Sernik nowojorski

4528f-sernik-nowojorski-czekolada-utkane

 

Klasyczny, kremowy sernik z warstwą polewy na bazie kwaśnej śmietany, pieczony w kąpieli wodnej. Znany i bardzo lubiany na całym świecie. Świetnie smakuje samodzielnie, ale ja lubię wzbogacać jego smak poprzez dodatek musu malinowego. Polecam! 🙂

Składniki (forma 21-22 cm):

250 g ciasteczek digestive
100 g masła

1 kg twarogu sernikowego
(można użyć też serka typu Philadelphia albo część twarogu zastąpić serkiem mascarpone)
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki śmietany
(użyłam 36 proc., można użyć też np. 18 proc.)
4 jajka
skórka starta z 1 dużej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Oraz:

1 szklanka śmietany 18 proc.
2 łyżki cukru pudru

Opcjonalnie:

250 g zmiksowanych malin, przetartych przez sitko i dosłodzonych do smaku

6026a-nowojorski-z-musem-malinowym-sernik

Ciasteczka kruszymy w melakserze. Dodajemy roztopione masło – mieszamy. Wykładamy formę ciasteczkami (boki również) i wstawiamy do lodówki. Twaróg umieszczamy w misce, dodajemy mąkę, cukier – miksujemy. Dorzucamy stopniowo jajka, miksując po każdym przez ok. 30 sekund. Na koniec wlewamy śmietankę, skórkę z cytryny i ekstrakt. Miksujemy do połączenia. Przelewamy masę na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Na najniższym poziomie, pod sernikiem, ustawiamy dużą blaszkę. Wlewamy do niej gorącą wodę i zamykamy piekarnik. Pieczemy sernik przez 15 minut, potem zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i wykładamy na sernik delikatnie śmietanę, wymieszaną z cukrem pudrem. Pieczemy sernik jeszcze przez 10 minut. Uchylamy następnie drzwiczki i studzimy. Po całkowitym wystudzeniu, wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem możemy polać sernik musem malinowym. Smacznego!

f9f55-nowojorski-sernik-5

45 komentarzy

Odpowiedz