Lekki sernik z jogurtu greckiego

f492b-sernik-dietetyczny

 

Dziś przedstawiam Wam „sernik”, który przygotujecie bez użycia sera, a mimo wszystko smakiem i konsystencją bardzo ten tradycyjny sernik przypomina. To taki oszukany „sernik” z jogurtu greckiego. Na dodatek upieczecie go klasycznie w piekarniku 🙂 Zapewne większość wersji z wykorzystaniem jogurtów znacie z serników na zimno. Musicie skusić się też koniecznie na taki (a może taka wersja jest już Wam znana?). Ma delikatną konsystencję i pyszny smak, który świetnie komponuje się z dodatkiem świeżych owoców.

75dba-sernik-na-greckim-jogurcie

Składniki (tortownica 21 cm):

120 g ciasteczek digestive
50 g masła

800 g gęstego jogurtu greckiego
2/3 szklanki brązowego cukru
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Oraz:

400 g truskawek

e2bd7-sernik-bez-sera-na-jogurcie-greckim-dietetyczny

Ciasteczka kruszymy w melakserze, następnie przesypujemy do miski, dodajemy roztopione masło i łączymy łyżką. Przekładamy na spód tortownicy i wyrównujemy. Wkładamy spód do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 10 minut. Jogurt grecki umieszczamy w misce, dodajemy mąkę, a następnie stopniowo cukier i całość miksujemy. Dorzucamy kolejno jajka, miksując po każdym przez ok. 30 sekund. Na koniec wlewamy ekstrakt. Miksujemy i przekładamy na podpieczony spód. Na dole, pod sernikiem, ustawiamy dużą formę z wrzącą wodą. Zamykamy szybko piekarnik i pieczemy sernik przez 15 minut w temp. 180 stopni, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzony sernik, zawinięty w folię, wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem ozdabiamy truskawkami. Gotowe! 🙂

57503-sernik-na-jogurcie

26 komentarzy

Odpowiedz