Babka kokosowa z białą czekoladą

d4f70-babka-kokosowa-na-wielkanoc

 

Powoli na blogach zaczynają królować świąteczne wypieki 🙂 Podrzucam więc Wam moją pierwszą propozycję na wielkanocną babkę. Nie chciałam, by była zbyt „ciężka” przez dodatek dużej ilości wiórków kokosowych do ciasta. Wolałam więcej ich dodać na wierzch babki. Jest subtelnie kokosowa, puszysta, z lekką nutą cytrynową i przy tym, co najważniejsze w natłoku świątecznych przygotowań, banalna w wykonaniu. Polałam ją roztopioną białą czekoladą i obficie posypałam wiórkami.

 

Składniki:

250 g mąki
50 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
150 ml mleka kokosowego
200 g masła
170 g cukru
3 łyżki likieru kokosowego
skórka starta z jednej cytryny

Oraz:

100 g białej czekolady
wiórki kokosowe

d650e-kokosowa2

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Mieszamy całość i odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy następnie stopniowo jajka, mleko kokosowe, likier i skórkę z cytryny – miksujemy dalej. Dorzucamy stopniowo wymieszaną wcześniej mieszankę z mąką. Miksujemy do połączenia. Przekładamy ciasto do formy na babkę, posmarowanej masłem i posypanej delikatnie mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45-50 min. (sprawdzamy patyczkiem – jeśli jest suchy, możemy wyciągnąć). Upieczoną babkę zostawiamy na ok. 15 minut w formie, potem wyciągamy. Białą czekoladę łamiemy na drobne kawałki i wstawiamy w miseczce na ok. 30 sekund do mikrofalówki. Wyciągamy, mieszamy. Wkładamy znów na 30 sekund, potem ponownie mieszamy. Czynność powtarzamy do całkowitego roztopienia. Czekoladę białą możemy roztopić też klasycznie nad kąpielą wodną, ale moim zdaniem, jeśli chodzi o białą czekoladę, najlepiej sprawdza się mikrofalówka. Polewamy roztopioną czekoladą babkę. Posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Smacznego! 🙂

fcaff-babka-kokosowa-wielkanocna

12 komentarzy

Odpowiedz