Zielone ciasto Shrek

a65b2-ciasto-shrek-zielone

 

Po przepisie na koktajl odmładzający ze szpinakiem czas na kolejny zielony, wiosenny wpis. Chyba nie muszę mówić, jak bardzo jest to popularne ciasto w Polsce? 🙂 Szczególnie uwielbiane przez dzieci. Ciasto jest bardzo smaczne, orzeźwiające, nie przesłodzone i ma wiele warstw niczym prawdziwy ogr z bajki 🙂 Zazwyczaj przygotowuje się je w ogromnej, prostokątnej formie. Moim zdaniem w okrągłej prezentuje się bardziej szlachetnie i wygląda niczym lekki torcik. W sklepie znalazłam zieloną galaretkę, która tężeje z kiwi, więc wykorzystałam ją do tego przepisu, bo owocowy dodatek według mnie bardzo pasuje do tego ciasta.

Składniki na biszkopt (tortownica 21 cm):

2 jajka
1/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na zieloną masę budyniową:

400 ml soku Pysio w kolorze zielonym
1 budyń waniliowy (użyłam bez cukru)
100 g miękkiego masła

Składniki na zieloną piankę:

200 g śmietanki 36 proc.
1 galaretka w kolorze zielonym (klasyczna na 500 ml wody, np. agrestowa, kiwi)

Składniki na warstwę z galaretką*:

1 zielona galaretka, która tężeje też z kiwi
(np. agrestowa marki Delecta, która tężeje w 30 minut)
2 dojrzałe, miękkie kiwi

Oraz:

1 mała paczka ciastek typu jaffa cakes (np. Delicje)

* Jeśli nie znajdziecie galaretki, która tężeje z kiwi, należy kupić „zwykłą” (na 500 ml wody) i rozpuścić ją w 250 ml wody. Z kiwi trzeba wówczas zrezygnować.

 

19286-shrek-ciasto-cake

 

Najpierw zajmiemy się biszkoptem. Białka dokładnie oddzielamy od żółtek, a następnie starannie ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie wlewamy po kolei żółtka, miksując po każdym dodaniu ok. 30 sekund. Mąkę ziemniaczaną i tortową (wcześniej przesiane i połączone) dodajemy do masy i mieszamy całość delikatnie już łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy i od razu wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez ok. 25-30 min. (do tzw. „suchego patyczka”). Odstawiamy do ostygnięcia.

Z 400 ml soku odlewamy pół szklanki. Dodajemy do niej proszek budyniowy i mieszamy rózgą kuchenną. Pozostałą część soku wlewamy do rondelka i wstawiamy na mały ogień. Gdy Pysio zacznie się gotować, wlewamy stopniowo wcześniej wymieszaną resztę soku z proszkiem budyniowym i ciągle mieszamy całość rózgą kuchenną. Mieszamy tak do momentu aż uzyskamy gęstą masę (trwa to ok. 1 minutę). Odstawiamy do częściowego ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem, a następnie dodajemy stopniowo zieloną masę. Miksujemy całość do połączenia składników. Masę przekładamy na upieczony biszkopt i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy.

827a2-skrek-ciasto-22

W tym czasie zieloną galaretkę, którą potrzebujemy do uzyskania puszystej pianki, rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody (czyli o połowę mniej niż zaleca producent). Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubijamy, a następnie powoli wlewamy ostudzoną, ale ciągle płynną galaretkę. Miksujemy do połączenia. Wyciągamy ciasto z lodówki. Na budyniową masę dookoła układamy Delicje, a następnie zalewamy całość masą ze śmietanki i galaretki. Wkładamy do lodówki do stężenia (ten moment trwa dość krótko).

Gdy nasza „pianka” jest już ścięta, zajmujemy się ostatnią warstwą. Galaretkę, która tężeje z kiwi, przygotowujemy według zaleceń producenta (nie zmniejszamy tu ilości wody). Ta którą ja użyłam, zaczęła tężeć bardzo szybko, jeszcze w czasie studzenia. Dlatego nie zwlekając należy rozlać ją na ciasto (a wcześniej położyć na nim cienko pokrojone plasterki kiwi), gdy jest jeszcze delikatnie ciepła i widzimy, że już zaczyna tężeć. Wstawiamy ciasto do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Przed podaniem ciasto można ozdobić odrobiną ubitej śmietanki i zieloną cukrową posypką. Smacznego! 🙂

af860-shrek-ciasto-3

31 komentarzy

Odpowiedz