Smażone plasterki jabłka w cieście

1cba6-jablka-w-ciescie

 

Smażone plasterki jabłka w cieście naleśnikowym z odrobiną cynamonu to miła odmiana dla klasycznych placków czy pancakesów. Takie jabłuszka mogłabym jeść codziennie! :) Najbardziej lubię je po prostu z dodatkiem cukru pudru. Proste i szybkie, a smakują wspaniale o każdej porze dnia. Polecam!

Składniki:

1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka oleju
1 jajko
200 ml mleka
4 duże jabłka

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, szczyptę soli i cukier puder – mieszamy. W drugiej misce łączymy olej, jajko i mleko. Mieszamy rózgą kuchenną mokre składniki z suchymi i odstawiamy (można też użyć miksera). Jabłka obieramy, kroimy w dość grube plasterki, pozbywając się następnie gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (ja tylko pierwszą partię smażę na oleju, potem już na suchej patelni, ale to kwestia upodobania). Następnie maczamy plasterki jabłek w cieście, kładziemy na patelnię i smażymy z obu stron. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)

b70e3-b6

12 komentarzy

Odpowiedz