07fb5-sernik-kajmakowy

 

Wielkanoc za miesiąc, więc powoli mogę zaczynać szykować dla Was nowe, słodkie inspiracje na święta. Dziś przedstawiam Wam pyszny sernik kajmakowy – idealny w zasadzie na każdą okazję. Dzięki naprawdę cieniutkiej warstwie kajmaku na wierzchu nie jest przesłodzony. Świetnym kontrastem są też użyte tu solone orzechy. Cóż mogę więcej powiedzieć? Po prostu bardzo polecam! 🙂

 

dcc4c-sernik-krowka

 

Składniki na ciasteczkowy spód (tortownica 20-22 cm):

150 g dowolnych ciasteczek czekoladowych (bez kremu)
60 g masła

Na masę serową:

1 kg twarogu sernikowego
2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
300 g masy kajmakowej
1/3 szklanki cukru
4 jajka

Oraz:

160 g masy kajmakowej
2 łyżki mleka
Orzechy ziemne (ok. 100 g) + odrobina soli
Płatki migdałów (ok. 60 g)

0a50a-kajmakowy-krowkowy-sernik

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Warto przygotować też wcześniej wrzącą wodę (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Czekoladowe ciasteczka kruszymy w melakserze. Dodajemy roztopione masło. Łączymy całość łyżką, wykładamy na spód tortownicy i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy spód przez ok. 10 minut. W tym czasie zajmiemy się masą serową. Do miski wkładamy ser twarogowy, dodajemy proszek budyniowy i ucieramy mikserem. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie wbijamy kolejno jajka, miksując po każdym przez ok. 15-30 sekund. Na koniec dodajemy łyżka po łyżce masę kajmakową (najlepiej wcześniej odmierzyć 300 g i wymieszać kajmak energicznie rózgą kuchenną w osobnej misce dla uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji bez ewentualnych grudek) i miksujemy do połączenia.

75166-krowkowy-sernik

Masę wylewamy na podpieczony wcześniej ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na poziomie najniższym w piekarniku wlać wrzącą wodę do głębokiej blaszki, a sernik ustawić na poziomie wyższym. Sernik pieczemy przez 15 min. w temp. 175 stopni, potem zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Uchylamy piekarnik i studzimy. Po wystudzeniu sernik wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin, by osiągnął odpowiednią konsystencję.

Orzechy ziemne prażymy przez kilka minut na suchej patelni Możemy dodać do orzechów też odrobinę soli (słone orzechy ziemne stanowią idealny kontrast dla słodkiego kajmaku). Odstawiamy do ostudzenia. 160 g masy kajmakowej i 2 łyżki mleka umieszczamy w garnuszku i całość lekko podgrzewamy (dzięki temu łatwiej będzie nam rozprowadzić masę kajmakową na serniku). Wyciągamy sernik z lodówki i wykładamy masę kajmakową (na boki również) – wyrównujemy. Boki sernika zdobimy płatkami migdałów. Na górę wykładamy prażone orzechy. Gotowe! 🙂

44fef-krowkowy-sernik-wielkanoc

30 komentarzy

Odpowiedz