Sernik „Zebra” (waniliowo-kakaowy)

7a1d0-sernik-zebra

 

Ten sernik wzbudził nadspodziewanie duże zainteresowanie, gdy opublikowałam ostatnio jego zdjęcie na Facebooku. Prosiliście o to, bym szybko opublikowała przepis. Waszą prośbę więc spełniam 🙂 Niewątpliwie sernik wygląda bardzo, bardzo efektownie, a jest prosty do wykonania. Inspirowany jest oczywiście klasycznym ciastem „Zebra”. Gdy go kroiłam, słyszałam tylko głosy „wow, wygląda genialnie” 🙂 Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest równiutki. Na samej górze można polać go roztopioną czekoladą. Polecam! 🙂

Składniki na spód (tortownica 20-22 cm):

120 g herbatników
50 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu sernikowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
5 jajek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki kakao

67ee0-sernik-zebra2

Boki i spód tortowicy smarujemy odrobiną masła. Herbatniki kruszymy w melakserze. Dodajemy roztopione masło. Łączymy całość łyżką, wykładamy na spód tortownicy i wyrównujemy. Do miski wkładamy ser twarogowy, dodajemy mąkę i ucieramy delikatnie mikserem. Stopniowo dodajemy cukier, miksując dalej. Wbijamy kolejno jajka, miksując po każdy przez ok. 15-30 sekund. Dodajemy na koniec ekstrakt z wanilii. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej z części dodajemy 2 łyżki kakao – miksujemy. Rozkładamy ciasto na spód z herbatników tak samo jak w przypadku tradycyjnego ciasta „Zebra”. Najpierw na sam środek dwie łyżki masy jasnej, potem dwie łyżki masy kakaowej i tak dalej do wykorzystania całej masy.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Możemy tortownicę zabezpieczyć kilka razy szczelnie folią aluminiową na zewnątrz i włożyć do wiekszego naczynia żaroodpornego, po czym zalać wrzącą wodą do połowy wysokości tortownicy albo na poziomie niższym piekarnika wlać wrzącą wodę do głębokiej blaszki, a ciasto ustawić na poziomie wyższym. Sernik pieczemy przez 15 minut w temp. 175 stopni, potem zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Uchylamy piekarnik i studzimy. Sernik wkładamy po wystudzeniu do lodówki, by osiągnął odpowiednią konsystencję. Smacznego! 🙂

d6031-sernik-zebra23

55 komentarzy

Odpowiedz