Mocno czekoladowe ciasto z musem czekoladowym i wiśniami (bez mąki)

a1e9a-czekoladowe-ciasto

 

W tym roku zaproponowałam Wam z okazji walentynek już słodkie ciasteczka i śniadaniowe gofry w kształcie serduszek. Nie mogło obyć się też bez propozycji czekoladowej 🙂 Nie będę się rozpisywać o cudownych właściwościach czekolady – sami dobrze wiecie, jak pobudza zmysły i poprawia humor 🙂 To ciasto czekoladowe z delikatnym musem i dodatkiem soczystych wiśni na pewno umili nie jeden wieczór, bo smakuje obłędnie! Polecam 🙂

Składniki na spód (tortownica ok. 22 cm):

5 jajek (osobno białka i żółtka).
150 g masła
150 g czekolady deserowej (można użyć też gorzkiej, jeśli lubicie)
1 łyżka kakao
175 g drobnego cukru do wypieków

Składniki na mus:

3 duże jajka (osobno białka i żółtka)
100 g masła
100 g czekolady deserowej
2 łyżeczka kakao
115 g drobnego cukru
2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w 80 ml ciepłej wody)

Oraz:

3/4 szklanki wiśni bez pestek

 

987b8-page

 

Na samym początku zajmiemy się przygotowaniem czekoladowego spodu. Czekoladę połamaną w kostki i masło umieszczamy w garnuszku i roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż będzie lśniąca i dobrze ubita. Żółtka miksujemy z kakao, a następnie dodajemy do nich ostudzoną czekoladową masę – miksujemy. Na koniec dodajemy ubite z cukrem białka – mieszamy w tym momencie całość już delikatnie łyżką. Przekładamy do formy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, i pieczemy przez ok. 30 min. w temp. 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy (ciasto się zapadnie*). Przygotowując mus postępujemy analogicznie jak przy cieście, jedynie pod koniec dodając stopniowo żelatynę rozpuszczoną wcześniej w ciepłej wodzie. Na ciasto wykładamy wiśnie (wcześniej odsączone na sitku z zalewy), a następnie zalewamy całość musem. Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (do stężenia musu). Smacznego! 🙂

* Czasami może się zdarzyć, że ciasto się nie zapadnie i nie zrobi miejsca na mus. Nie ma jednak potrzeby „uklepywania” ciasta czy tworzenia w inny dziwny sposób w nim wgłębienia. Po prostu wylewamy na górę mus i cieszymy się z równych warstw 🙂
źródło (z moimi zmianami): Maureen McKeon – Crave, A passion for chocolate za Na krachym spodzie

 

40179-page2

22 komentarze

Odpowiedz