Gofry serduszka (przepis na słabą gofrownicę)

780e6-gofry-2

 

Jeśli macie w domu gofrownicę o słabej mocy, warto zrezygnować z dodawania do gofrów mleka. Wystarczy zamiast niego dodać wodę, a nasze gofry, odpowiednio długo pieczone, będą smaczne i naprawdę chrupiące. Takie gofry to idealny pomysł na walentynkowe śniadanie – dzięki nim od rana można mieć wspaniały humor 🙂

Składniki (wyszło mi 5 dużych gofrów w gofrownicy w serca):

2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
1 szklanka wody
2 jajka (osobno białka i żółtka)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

ad023-gofry-na-slaba-gofrownice1

Wszystkie składniki oprócz białek i szczypty soli umieszczamy w jednej misce i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy partiami do zmiksowanej wcześniej masy i mieszamy delikatnie łyżką. Gofry pieczemy w mocno rozgrzanej gofrownicy (można posmarować odrobiną oleju przed pieczeniem pierwszej partii) przez kilka minut, w zależności od używanego sprzętu. Im dłużej gofry będą pieczone, tym będą bardziej chrupiące. Upieczone już gorące gofry kładziemy na kratkę (nigdy jeden na drugi). Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 🙂

a8023-gofry-z-truskawkami-serduszka

24 komentarze

Odpowiedz