Szybkie ciasto cytrynowe Madera

Uwielbiam ciasta cytrynowe! A Wy? :) Proponowane dzisiaj przeze mnie ciasto to tradycyjny brytyjski wypiek, którego nazwa wzięła się stąd, że często było podawane z kieliszkiem madery. Jest naprawdę wilgotne, wyraźnie cytrynowe z subtelną nutą cynamonu. Idealne do herbaty i gotowe w godzinkę. Polecam!

 


Składniki (tortownica ok. 20 cm):120 g mąki (ok. 3/4 szklanki)
2 łyżeczki proszku do piecznia
1/2 szklanki zmielonych migdałów (50 g)
180 g masła
150 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
1 łyżeczka skórki z cytryny
1/3 łyżeczki cynamonu
3 duże jajka
1/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny (ok. 60 ml)

Lukier cytrynowy*:

1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

Kandyzowana cytryna:

1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
4 plasterki cytryny


* można przygotować też lukier na bazie białek – będzie wtedy śnieżnobiały
Na początek zajmiemy się przygotowaniem kandyzowanej cytryny. Cztery plasterki cytryny (wcześniej sparzonej) przecinamy na pół. Wlewamy wodę do garnuszka i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Wkładamy potem kawałki cytryny i całość dusimy przez ok. 10 minut aż cytryna stanie się szklista. Przekładamy na papier do pieczenia do wystudzenia.
Mąkę przesiać, dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia, cynamon i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodawać kolejno jajka, ciągle miksując. Na koniec dodać skórkę z cytryny, mieszankę mąki z migdałami i sok cytrynowy – zmiksować. Przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40-45 minut w temp. 170 stopni (sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem czy ciasto jest już dobre). Odstawić do ostygnięcia.
Do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny – zmiksować. Gdyby lukier był zbyt gęsty należy dodać więcej soku, gdy zbyt rzadki – cukru pudru. Polać ciasto. Gdy lukier będzie już powoli zastygał, udekorować kawałkami kandyzowanej cytryny. Smacznego! :)
źródło: Carla Bardi, Ciasta

27 komentarzy

Odpowiedz