Bezglutenowe ciasto czekoladowe (bez mąki)

Bezglutenowe ciasto czekoladowe (bez mąki)

Paulina
Jak dla mnie to perfekcyjne ciasto czekoladowe. Mi najlepiej smakuje jeszcze ciepłe – wtedy jest najbardziej wilgotne. Charakterystyką ciast bez mąki jest to, że po wyciągnięciu z piekarnika nieco opadają, tworząc miejsce na ulubione dodatki np. bitą śmietanę lub owoce (idealnie pasują tu truskawki albo wiśnie). Ciasto ma chrupiący wierzch i wilgotny środek, przypominający nieco brownie. Bardzo polecam!

 

Składniki (tortownica 20 cm):
150 g masła
200 g deserowej czekolady
150 g brązowego cukru
5 jajek
szczypta soli
Masło i połamaną w kostki czekoladę umieszczamy w garnuszku – całość roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy do żółtek partiami masę czekoladową – miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo ubite białka, mieszając już delikatnie łyżką. Przekładamy od razu do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 55 minut (ciasto pozostanie wilgotne, więc nie sprawdzamy patyczkiem). Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto opada, tworząc miejsce na ulubione dodatki. Można podawać z ubitą śmietanką i owocami (wiśniami lub truskawkami) albo ulubionymi lodami. Smacznego! :)

 

32 komentarzy

Odpowiedz