Wystrzałowa tarta z granatem to moja tegoroczna propozycja sylwestrowa! 🙂 Orzeźwiający granat stanowi idealny kontrast dla słodkiego kremu z białej czekolady. Po świętach nie mamy raczej siły, by uruchamiać piekarnik – tę tartę przygotujecie bez jego użycia. Mocno polecam, bo tarta cudnie prezentuje się na stole, co jest istotne szczególnie w ostatnią noc roku, a pracy przy niej niewiele! 🙂

 


Składniki na spód:
250 g czekoladowych ciastek bez kremu (np. Hity)
70 g roztopionego masłaSkładniki na krem:
250 g mascarpone
200 g śmietanki 30 proc.

80 g białej czekolady

Oraz:

1 owoc granatu (mały)

Ciasteczka umieszczamy w melakserze i kruszymy. Przesypujemy do miseczki, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Następnie ciasteczkową masę wysypujemy na formę do tarty i dokładnie wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce i miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i całość mieszamy już łyżką. Tak przygotowany krem wykładamy na wyciągnięty z lodówki spód. Posypujemy ziarenkami granatu. Wkładamy znów do lodówki, by krem stężał. Smacznego! 🙂

14 komentarzy

Odpowiedz