Wszystkie prezenty kupione? 🙂 Ja mam nadzieję, że w dniu dzisiejszym ostatni raz odwiedziłam galerię handlową. Naprawdę męczące jest przebywanie w takim tłumie 🙂 Zakupy nie mogły oczywiście obejść się bez kulinarnego akcentu w postaci kupionych foremek do tartaletek z wyjmowanym dnem za jedyne 25 zł. W innych sklepach takie same widziałam za dwa razy tyle – to się nazywa świąteczna okazja! 🙂 W dzisiejszym wpisie przepis z zimowego magazynu Spring Plate – aromatyczna piernikowa babka z uroczą posypką ze świątecznych lizaków 🙂 Dzieci byłyby zachwycone taką babką! 🙂
Składniki na babkę:
220 g masła
4 łyżki miodu
2 jajka
150 g drobnego cukru do wypieków
120 g śmietany
30 ml soku z cytryny
2 łyżki startej skórki z cytryny
270 g mąki (opcjonalnie można dodać 100 g mielonych migdałów, 170 g mąki)
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na lukier:
100 g cukru pudru
1 białko jajka
Oraz:
Pokruszone świąteczne lizaki

Masło i miód roztapiamy – odstawiamy do ostygnięcia. Cukier, jajka, śmietanę, sok i skórkę z cytryny oraz mieszankę miodowo-maślaną umieszczamy w jednej misce i ucieramy mikserem. Dodajemy następnie przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą korzenną i cynamonem. Miksujemy do połączenia. Masę wlewamy do formy wysmarowanej starannie masłem i pieczemy przez ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na 15 minut, a następnie wyjąć z formy i całkowicie ostudzić. Składniki na lukier umieszczamy w misce i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego lukru. Polewamy babkę, a potem zdobimy kawałkami świątecznych lizaków. Gotowe! 🙂

 

13 komentarzy

Odpowiedz