Ciasteczka z kawałkami czekolady Nigelli Lawson

Mój nowy piekarnik, w którym jestem totalnie zakochana, ma już za sobą swój pierwszy raz (nawiązując do zdjęcia na moim Instagramie i Facebooku) 🙂 Wybór padł tym razem na coś prostego i szybkiego. Powiem Wam szczerze – dawno nie wyszły mi tak kształne ciasteczka! 🙂 Nie dość, że ładnie się prezentują, to jeszcze wspaniale smakują 🙂 Wiedziałam, że nie zawiodę się na przepisie Nigelli 🙂 Spróbujcie koniecznie!

 

Składniki (na ok. 24 ciasteczka):
150 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 całe jajko + 1 żółtko
300 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady

Masło roztapiamy w garnuszku. Do miski wsypujemy cukier, następnie wlewamy jeszcze ciepłe (ale nie gorące) masło i mieszamy. Dodajemy ekstrakt z wanilii, a następnie całe jajko i żółtko – miksujemy delikatnie. Mąkę, przesianą i wymieszaną razem z sodą, dodajemy partiami do masy i mieszamy (najlepiej już łyżką). Na koniec wsypujemy posiekaną mleczną i gorzką czekoladę. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając odpowiednie odstępy. Kulek nie spłaszczamy! Pieczemy przez ok. 15 minut w  temp. 180 stopni (wyciagamy w momencie, gdy brzegi będą zaczynać robić się brązowe). Studzimy na kratce. Smacznego! 🙂

źródło: Nigella Lawson (z moimi zmianami)

 

13 komentarzy

Odpowiedz