Sernik na zimno z musem truskawkowym

Ostatnio tyle się u mnie dzieje, że nie mam zupełnie czasu na buszowanie w kuchni… Wczoraj obrona na uczelni, w piątek przeprowadzka z Torunia do rodzinnego mieszkania, następnie kolejna przeprowadzka – tym razem do domku, dalej rekrutacja na studia drugiego stopnia, a w konsekwencji poszukiwania nowego studenckiego lokum i znów przeprowadzka… Mogłabym tak jeszcze naprawdę długo :) Ostatkami sił skusiłam się na przygotowanie sernika na zimno z musem truskawkowym :) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu równie mocno jak mi :)

 

Składniki na biszkopt (na tortownicę 21 cm):
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżka kakao
Składniki na masę serową:
500 g mascarpone
250 ml śmietanki 30 proc.
1/3 szklanki cukru pudru (lub wg uznania)
Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Składniki na mus truskawkowy:
1 3/4 szklanki zmiksowanych na mus truskawek (mus bez pestek, przetarty przez sitko)
2 łyżki cukru (lub więcej, w zależności od słodyczy truskawek)
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
Oraz:
 
Kilka truskawek do ozdoby
150 ml śmietanki 36 proc.
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowujemy biszkopt na spód. Białka dokladnie oddzielamy od żółtek, a następnie starannie ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie wlewamy po kolei żółtka, miksując po każdym dodaniu ok. 30 sekund. Mąkę tortową i kakao (wcześniej przesiane i połączone) dodajemy do masy, mieszając już delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm (na dnie wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy przez ok. 25-30 minut w temp. 160 stopni (do tzw. „suchego patyczka”). Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Czas na masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Śmietankę i mascarpone umieszczamy w jednej misce i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy następnie cukier puder, sok z cytryny i miksujemy do połączenia. Do szklanki z żelatyną (ciągle płynną) dodajemy jedną łyżkę masy serowej i energicznie mieszamy łyżką. Dodajemy jeszcze jedną łyżkę i ponownie mieszamy. Następnie „zaprawioną” żelatynę przelewamy stopniowo do masy serowej i miksujemy całość do połączenia. Przelewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania musu.

Żelatynę roztapiamy w gorącej wodzie i studzimy. Truskawki miksujemy na mus, przecieramy przez sitko, następnie dodajemy cukier.  Do szklanki z żelatyną dodajemy jedną łyżkę musu i energicznie mieszamy łyżką. Dodajemy jeszcze jedną łyżkę i ponownie mieszamy. Następnie przelewamy ją stopniowo do musu i mieszamy. Wyciagamy ciasto z lodówki i zalewamy musem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem przystrajamy ubitą na sztywno śmietanką (pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru) i truskawkami. Gotowe! :)

11 komentarzy

Odpowiedz