Koktajl kokosowo-truskawkowy

Czasami koktajle na bazie „zwykłego” mleka, truskawek czy bananów mogą się znudzić. Ja miałam taką chwilę i zdecydowałam się sięgnąć w zastępstwie po mleczko kokosowe :) To był dobry wybór – choć nie należę do szczególnych miłośników kokosowych smaków, koktajl mi wyjątkowo smakował :) Nie mam pojęcia, który to już przepis z rzędu z użyciem truskawek, ale korzystam, póki są :)

 

Składniki (na 3 porcje)*:

400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
1 banan
500 g truskawek
1 łyżka miodu
1/4 szklanki „zwykłego” mleka (opcjonalnie, gdyby koktajl był zbyt gęsty)* schłodzone wcześniej w lodówce

Owoce myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. W blenderze umieszczamy mleko kokosowe, truskawki, banana, miód i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli koktajl byłby zbyt gęsty, dolewamy „zwykłe” mleko i miksujemy. Przelewamy do szklanek bądź kieliszków. Wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi i ozdobić kawałkiem truskawki. Smacznego!

8 komentarzy

Odpowiedz

Eton mess
Następny post