Pomysłowe czekoladowe babeczki z gruszkami

 

Gdy pierwszy raz sięgnęłam do książki „Czekolada” najbardziej przypadły mi do gustu nie wykwintne torty czy apetyczne serniki, a te proste babeczki czekoladowo-gruszkowe 🙂 Wystające gruszki wyglądają pomysłowo i oryginalnie, a wiecie, że ja uwielbiam takie estetyczne desery 🙂 Jeśli będziecie mieć problem ze znalezieniem odpowiednio małych gruszek, po prostu te większe przekrójcie na pół i wykorzystajcie tylko ich górne części 🙂

Składniki na 10 babeczek:
180 g masła
200 g czekolady deserowej
1 1/3 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 duże jajka lub 3 małe (lekko roztrzepane)
Oraz:
 
10 małych gruszek
3 szklanki wody
2 łyżeczki pasty waniliowej (można zamiast pasty dodać laskę wanilii)
3/4 szklanki cukru
Na początek zajmiemy się przygotowaniem gruszek. Wodę wlewamy do małego garnuszka, dodajemy cukier oraz wanilię i gotujemy na małym ogniu do roztopienia cukru. Gruszki obieramy, zostawiając ogonki, a pozbywając się rdzenia. Dodajemy je do garnuszka i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.
W kapieli wodnej roztapiamy czekoladę razem z masłem. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do jednej miski. Dodajemy cukier, roztrzepane jajka oraz mieszankę czekoladową i mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do dołków w formie na muffiny, wcześniej wysmarowanych odrobiną masła. W środek wyłożonej masy delikatnie wciskamy wcześniej przygotowane gruszki. Babeczki pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy na 15 minut do ostygnięcia, po czym delikatnie wyciągamy. Opcjonalnie można babeczki polać dodatkowo roztopioną czekoladą. Smacznego! 🙂
źródło: Carla Bardi, Czekolada (z moimi zmianami)

14 komentarzy

Odpowiedz