Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Czasami nadchodzi taka chwila, gdy ma się ochotę na coś niezwykle prostego, klasycznego, niezbyt wyrafinowanego. Takie bez wątpienia jest ciasto jogurtowe z owocami – świetny dodatek do porannej herbaty. Choć przygotowuje się je niezwykle szybko, może czasem przysporzyć problemów w postaci efektownego zakalca. Ważne jest, według mnie, by użyte składniki były w teperaturze pokojowej, następnie, by zostały wymieszane delikatnie łyżką (niczym ciasto na muffinki), a owoce dokładnie odsączone. Mi się udało – zakalca brak 🙂
Składniki
(użyłam tortownicy 22 cm, bo chciałam, by było wysokie,
jednak polecam upiec je w formie 25 cm x 35 cm):
4 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
2/3 szklanki oleju
3 szklanki mąki (dałam nieco mniej – ok. 2 1/2, zapewne zależne jest to od gęstości użytego jogurtu)
1 szklanka cukru
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 puszka brzoskwiń w syropie
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce łączymy składniki mokre – jajka, jogurt naturalny i olej. Zawartości obu misek łączymy delikatnie łyżką (nie mikserem!). Przelewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na szczycie ukladamy pokrojone na kawałki brzoskwinie (dobrze odsączone z syropu). Ciasto wkładamy do piekarnika, nagrzanego do temp. 190 stopni. W tortownicy 22 cm piekłam ciasto ok. 55 min. W formie 25 cm x 35 cm czas zalecany to ok. 35 min. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasta, całość można posypać cukrem pudrem. Smacznego! 🙂
źródło: kulinarnespotkania.blogspot.com (z moimi zmianami)
 

 

43 komentarze

Odpowiedz