Szybka i prosta babka cytrynowa

 

Co kojarzy mi się z Wielkanocą? Babki! :) Chyba wówczas smakują najlepiej :) Myślałam jednak, że po przygotowaniu tej cytrynowej, tylko ja będę delektować się jej smakiem z racji tego, że moja druga połówka nie lubi tego typu wypieków, tłumacząc, że to „samo suche ciasto”. „Tyyy, dobreeee! I nawet nie suche” – rozległ się jednak zaskakujący głos zachwytu po skosztowaniu pierwszego kawałka :) A mawiają, że to kobieta zmienną jest… :)
Składniki na babkę:
220 g roztopionego masła
2 jajka
330 g drobnego cukru do wypieków
120 g śmietany
60 ml soku z cytryny
2 łyżki drobno startej skórki z cytryny
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na lukier cytrynowy:
320 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
żółty barwnik (opcjonalnie)

Masło, cukier, jajka, śmietanę, sok i skórkę z cytryny umieszamy w jednej misce i ucieramy mikserem. Dodajemy następnie przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wlewamy do formy na babkę, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Babkę pieczemy ok. 40-45 minut w 180 stopniach (do tzw. „suchego patyczka”). Po wyjęciu z piekarnika zostawić ją na 10 minut, a po upłynięciu tego czasu wyjąć z formy i całkowicie ostudzić. Przygotować lukier – cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i wodę. Wymieszać całość do uzyskania gładkiej konsystencji, można dodać też odrobinę żółtego barwnika. Gdyby lukier był zbyt gęsty – dodać więcej wody bądź soku z cytryny. Polać ciasto. Gotowe! :)

źródło: klik

14 komentarzy

Odpowiedz