Brownies z masłem orzechowym

Amerykańskie brownie to ciasto mocno czekoladowe z niewielką ilością mąki o nieco „zakalcowatej” strukturze. Przygotowuje się je niezwykle szybko. Ja od dawna miałam ochotę na wersję z masłem orzechowym i w końcu się skusiłam 🙂 Masło z kawałkami pysznych orzechów i czekolada to naprawdę wspaniałe połączenie 🙂 Polecam szczególnie miłośnikom czekolady 🙂

Składniki (użyłam blaszki o wymiarach 28 cm x 18 cm,
można użyć mniejszej, jeśli chcecie mieć wyższe ciasto):
150 g gorzkiej czekolady
100 g masła
215 g cukru
75 g mąki
2 łyżki kakao
2 jajka
200 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzechów – „crunchy”)
Masło i czekoladę umieszczamy w garnuszku i na małym ogniu roztapiamy. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z cukrem i kakao. Dodajemy do niej jajka i masę czekoladową – całość miksujemy do połączenia składników. Przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładamy następnie na wierzch masło orzechowe, tworząc wykałaczką rozmaite wzorki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 35-40 min (brownies powinno być wilgotne w środku, trzeba wyczuć odpowiedni moment wyciągnięcia z piekarnika – ja ten moment nieco przespałam i moje piekło się odrobinę zbyt długo). Smacznego! 😉
źródło: klik

7 komentarzy

Odpowiedz