Chrupiąca granola z żurawiną

Zapach pieczonej granoli jest niesamowity! Ciężko się opanować, by nie podkradać jej jeszcze gorącej w czasie pieczenia :) Musli ze sklepu może się schować! U mnie pierwsze skrzypce gra żurawina, jednak składniki i proporcje można zmieniać według upodobania. Miło jest zacząć dzień od takiego pysznego, zdrowego śniadania.

Składniki:
1 1/2 szklanki płatków owsianych bądź orkiszowych (bądź w proporcjach 50:50)
3/4 szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki łuskanego słonecznika
1/3 szklanki wiórek kokosowych
1/3 szklanki migdałów bądź płatków migdałowych
1/3 szklanki orzechów nerkowca
1/3 szklanki orzechów laskowych lub ziemnych
1 starte jabłko
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
2 łyżki soku jabłkowego

Miód roztopić w garnuszku razem z olejem i sokiem jabłkowym. Wszystkie pozostałe skladniki przełożyć do jednej miski i wymieszać (orzechy można drobniej posiekać, jeśli wolicie). Dodać płynny miód połączony z olejem oraz sokiem jabłkowym i wymieszać całość. Przełożyć równomiernie na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 30 minut. W trakcie pieczenia naszą granolę należy kilka razy wymieszać, by podpiekła sie równomiernie. Studzimy w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Przechowywać w szczelnie zamkniętny słoiczku bądź puszce. Można podawać z mlekiem bądź z jogurtem naturalnym, a nawet podkradać prosto ze słoiczka :) Smacznego! :)

5 komentarzy

Odpowiedz