Pyszny, delikatny i prosty do wykonania mus czekoladowy

Na moim blogu nie mogło zabraknąć przepisu na pyszny, delikatny i jednocześnie bardzo prosty do wykonania mus czekoladowy. Idealny na poprawę humoru 🙂 Jest to też świetny pomysł na deser z okazji walentynek, rocznic czy innych okazji, gdy chcemy komuś pokazać, jak bardzo go kochamy 🙂 Myślę, że ten deser z powodzeniem mógłby wykonać dla swojej ukochanej nawet mężczyzna, który ma dwie lewe ręce do gotowania czy pieczenia – bo przecież nie tylko my, kobiety, powinnyśmy kierować się maksymą „przez żołądek do serca” 🙂 Moja wersja jest z dodatkiem mlecznej czekolady, ale możecie oczywiście użyć także wyłącznie gorzkiej. Smak musu można wzbogadzić używając ulubionego likieru, można dodać na wierzch także owoce, np. maliny. Bardzo polecam!
Składniki na 4 porcje:
160 g gorzkiej czekolady
40 g mlecznej czekolady
3 łyżki wody
2 jajka (wcześniej sparzone)
2 łyżki masła
300 ml kremówki
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
Starta czekolada bądź bita śmietana do dekoracji
Czekoladę połamaną w kostki, wodę oraz masło umieszczamy w metalowej miseczce nad kąpielą wodną i całość roztapiamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy czekoladowej i miksujemy. W osobnej miseczce ubijamy białka ze szczyptą soli. W kolejnej misce ubijamy także kremówkę, dodając do niej pod koniec ubijania cukier puder. Do masy czekoladowej stopniowo przekładamy ubite białka (w kilku partiach) i mieszamy delikatnie szpatułką. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i także w kilku partiach, subtelnymi ruchami mieszamy szpatułką. Przekładamy mus do małych miseczek bądź kieliszków i wstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą bądź ozdabiamy bitą śmietaną. Smacznego!

29 komentarzy

Odpowiedz