Mississippi Mud Cake – ciasto mocno czekoladowe

Mississippi Mud Cake to ciasto dla prawdziwych czekoladoholików. Należy zdecydowanie do moich ulubionych ciast czekoladowych. Co warte odnotowania, ciasto przygotujemy bez użycia miksera (zawsze to trochę mniej sprzątania :)). Jeśli jesteście miłośnikami bardziej słodkich wypieków, możecie wymieszać mleczną czekoladę z gorzką. Ciasto można podawać z bitą śmietaną bądź lodami, zdarzało mi się też przekładać je kremem – sprawdziło się doskonale. Polecam! 🙂
Składniki na ciasto (na formę 22 cm):
250 g masła
250 g gorzkiej czekolady (według mnie wystarczy 200 g)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
180 ml wody
300 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g kakao
250 g cukru (bądź mniej wedle uznania)
4 jajka
120 ml maślanki (lub kefiru, jogurtu naturalnego)
2 łyżki oleju
Składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
60 g śmietany kremówki
Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy połamaną w kostki czekoladę, masło i kawę. Całość roztapiamy na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao. Dodajemy cukier i całość mieszamy. Następnie wlewamy jajka roztrzepane z maślanką i olejem i całość stopniowo wyrabiamy łyżką. Na koniec dodajemy wcześniej ostudzoną masę z czekoladą i mieszamy. Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 minut w temp. 160 stopni (należy sprawdzać stan ciasta patyczkiem – powinien być delikatnie wilgotny), a następnie studzimy.

Składniki na polewę umieszczamy w metalowej miseczce i roztapiamy nad kąpielą wodną. Polewamy ciasto. Gotowe! 🙂

źródło: Rosalba Gioffre „Czekolada. Nowa harmonia smaku”

 

20 komentarzy

Odpowiedz