Piernikowe babeczki „prezenty” z konfiturą morelową

Święta już tuż tuż 🙂 Czuję to przede wszystkim w momencie, gdy przebywam w kuchni – uwielbiam bowiem słuchać świątecznych utworów przy pieczeniu, bo bardzo pozytywnie nastrajają, a słodkości wychodzą wówczas jakieś takie piękniejsze 🙂 Dziś przygotowałam świąteczne, piernikowe babeczki, które ozdobiłam tak, by przypominały słodkie prezenty. Z dodatkiem czekolady i konfitury morelowej – koniecznie zagoszczą  u mnie w te święta, mam nadzieję, że u Was również 🙂 Gorąco polecam!
Przepis i zdjęcie zostało nagrodzone w konkursie Cukru Królewskiego 
„Święta po królewsku”.

Składniki na 12 muffinek:
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
3 łyżeczki kakao
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki miodu
1/3 szklanki oleju
12 łyżeczek konfitury morelowej
Miód roztopić w garnuszku, odstawić do ostygnięcia. Czekoladę z kolei roztopić nad kąpielą wodną i także odstawić na parę minut do ostygnięcia. Mąkę, sodę, cynamon, przyprawę korzenną oraz kakao przesiewamy do jednej miski – mieszamy całość. Wszystkie pozostałe mokre składniki (tj. miód, czekoladę, jajko, mleko, olej) dodajemy z kolei do drugiej miski – również mieszamy do połączenia. Łączymy zawartości obu misek drewnianą łyżką. Papilotki pokrywamy masą do ok. 1/3 wysokości. Na środek wykładamy po łyżeczce konfitury morelowej i pokrywamy znów masą do 3/4 wyskości. Muffinki pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.
Po wystudzeniu muffiki możemy ozdobić tak, by przypominały prezenty. Mogą stanowić pomysłowy upominek dla bliskich oraz bardzo ładnie prezentować się na świątecznym stole. Przepis na użytą tu plastyczną masę z pianek marshmallows znajdziecie >tutaj<.
Muffinki można także po prostu posypać cukrem pudrem bądź polać czekoladą. Też będą wyglądać efektownie, bo są puszyste, bardzo mocno wyrastają ponad papilotkę, zachowując jednak ładny kształt 🙂

3 komentarze

Odpowiedz