Lekki sernik z pianką (sernik z rosą)

Wyobraża sobie ktoś święta bez sernika? Mówiąc slangiem „szafiarek”, sernik to prawdziwy must have na świątecznym stole! :) Proponowany tu przeze mnie klasyczny sernik jest lekki niczym piórko i mocno kremowy. Kropelki rosy na słodkiej piance dodają mu niewątpliwego uroku. Jeżeli jeszcze go nie robiliście, koniecznie spróbujcie, bo być może skradnie Wasze serca! :)

 

Składniki na spód (użyłam blaszki o wymiarach 28 cm x 18 cm):
100 g masła
1 szklanka mąki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
2 łyżki cukru

Składniki na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego
2 szklanki mleka
1 całe jajko
4 żółtka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Składniki na piankę:
4 białka
4 łyżki cukru
Z wszystkich składników na spód zagnieść ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyłożyć ciastem dno blaszki i podpiec je w piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni. W tym momencie przygotować masę serową. Jajko oraz cztery żółtka ubić z cukrem, dodać następnie twaróg, 2 budynie, olej i mleko. Zmiksować całość. Masa po dodaniu mleka stanie się bardzo rzadka, ale taka konsystencja jest pożądana. Przygotowaną masę wylać na podpieczony spód i piec całość przez 45 min. w temp. 180 stopni. Ubić pianę z białek i cukru – wyłożyć na ciasto po upłynięciu 45 minut i piec jeszcze ok. 10 minut. Jeżeli chcemy, by na piance pojawiły się kropelki imitujące rosę, nie wolno nam zbytnio podpiec piany. Sernik, po całkowitym ostygnięciu, wkładamy na kilka godzin (a najlepiej całą noc) do lodówki.
Alternatywą do pianki z rosą może być kokosowy wierzch – na piankę wystarczy wyłożyć wiórki kokosowe, by zyskać kokosowy aromat, rezygnując jednak wówczas z efektownej rosy :)
 

Świąteczna rada: Jeżeli sernik chcemy upiec na święta Bożego Narodzenia, do kruchego ciasta możemy dodać łyżeczkę cynamonu. W ten prosty sposób dodamy świątecznego zapachu do naszego klasycznego sernika, idealnego na przeróżne okazje :)

24 komentarzy

Odpowiedz